Kolo roku

Pojdmě společně projít každým měsícem v lehkosti, zdraví a radosti

Ponořte se do moudrosti jednotlivých měsíců a nechte se inspirovat

Každý měsíc je pojat z pohledu našeho území Čech ale i trochu z pohledu tradiční čínské medicíny.

Listopad - I. část

Období ukončování, reflexe, stahování energie i myšlenek do sebe.

Je to také období plic a průdušek, smutku a melancholie, vlhka a tmy.

Listopad - II. část

V tomto článku se více věnujeme nerovnováze plic, co vás podpoří, ale i bohyni Moraně, barvám a opět vůním a esencím.

Astronomicky je ještě zima, ale vegetačně už začalo jaro.

Nový rok a s ním i chladný měsíc LEDEN stále s elementem VODY.

Recepty pro celý rok

Můžete se inspirovat a možná i přispět svými recepty.

Aloo ghobi - listopadové jídlo a podpora plic

Vezměte si větší nižší hrnec, nalejte do něj 3 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje a lehce osmažte, nespalte, 6 lžic kari koření a 2 lžíce garam masala.
Pak přidejte na jemno nakrájenou cibuli a 5 stroužku prolisovaného česneku a nastrouhaný zázvor, cca 3 cm. Za chvilku k tomu přidejte na kostičky nakrájených 4-6 větších brambor nebo 2 batáty a zalijte 1/4 litrem zeleninového vývaru. Po 8 minutách přidejte na růžičky rozdělaný květák, aby byl tak akorát do pusy a plechovku drcených rajčat. Když je vše měkké, vlijte plechovku kokosového mléka a dosolte. Posypejte koriandrem a můžete nandavat.

My to jíme takto s bílým jogurtem, ale můžete k tomu jako přílohu podávat rýži

Boršč - listopadovo-prosincové jídlo a podpora ledvin

Vezměte si větší nižší hrnec a uvařte v něm 400 g hovězího předního a 400-500 g vepřových žeber (i uzené) s bobkovým listem, količkami pepře a nového koření. Může to trvat i 90 minut.
Do dalšího velkého hrnce nalejte 3 lžíce slunečnicového oleje a lehce osmažte nakrájenou velkou cibuli a 2 stroužky česneku, přidejte na kolečka nebo kostičky mrkev, petržel, celer a opečte je doměkka. Poté 3 lžíce rajčatového protlaku a lžička červené papriky  
Pak přidejte 3-4 koule červené předvařené řepy a asi 200-300 g nakrájeného bílého zelí. Někdo dává brambory, ale ty nejsou dobré jíst v zimě. A zalijte vývarem podle požadované hustoty.

Osolte, opepřete a můžete nandavat se lžící zakysané smetany.